Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energiezuinige boiler: soorten & kosten

Er zijn verschillende manieren om je energiefactuur binnen de perken te houden: isolatie, een zuinige cv-ketel, … Maar ook een energiezuinige boiler speelt een grote rol in je energiekosten. Uit welke soorten zuinige boilers kan je kiezen? Hoeveel kosten ze gemiddeld? En zijn er nog andere tips om te besparen op het energieverbruik van jouw boiler? Dat en meer ontdek je hier!

Ga snel naar:
Soorten energiezuinige boilers
Energiezuinige boiler: kosten
Hoe besparen op energieverbruik boiler?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Welke factoren maken een boiler energiezuinig?

Of een boiler energiezuinig is, hangt af van meerdere factoren. Het gaat o.a. om de volgende punten:

  • Energielabel: de meest energiezuinige boilers hebben een energielabel A of zelfs A+.
  • Afstand route warm water: als je warme water van ver moet komen om je kranen of douche te bereiken, is het al meer afgekoeld als het op locatie is. Daardoor moet jouw boiler harder werken.
  • Inhoud van de boiler: hoe groter jouw boiler, hoe meer energie je nodig hebt om het water te verwarmen. Je stemt de inhoud van het voorraadvat dus best nauwgezet af op je verbruik.
  • Isolatie van de leidingen: een goede isolatie van je leidingen zorgt ervoor dat je water niet veel kouder wordt als het onderweg is van je boiler naar je kranen of douche.
  • Gebruik van de boiler: als jij vaak warm water nodig hebt met pauzes ertussen, moet je water telkens opnieuw opwarmen. Dat kost meer energie.

Wil jij je oude boiler vervangen door een energiezuinige boiler? Een expert in je buurt geeft je graag advies op maat. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs.

energiezuinige boiler

 

Soorten energiezuinige boilers

In grote lijnen zijn er 3 types energiezuinige boilers op de markt. Welke jij het beste kiest, hangt vooral af van jouw budget en de installatiemogelijkheden in je woning. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1 = warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht om je sanitair water te verwarmen. Hierdoor is deze boiler een stuk energiezuiniger dan een elektrische boiler. Het systeem is ook ideaal als je veel warm water gebruikt, want je kan op verschillende punten tegelijkertijd warm water gebruiken. Voor de warmtepompboiler is bovendien geen gasaansluiting nodig, want deze werkt op elektriciteit. Daardoor is deze boiler ideaal in combinatie met zonnepanelen.

Richtprijs: € 2.500 à 3.500 (excl. btw, excl. plaatsing)

 

OPTIE 2 = slimme elektrische boiler

Een slimme elektrische boiler bestaat uit sensoren en heeft zelfs een internetverbinding. De boiler meet je water- en energieverbruik en kan dit analyseren. Hierdoor ziet de boiler een verbruikspatroon en hieraan past die de verwarming van het water automatisch aan. Bij een traditionele elektrische boiler warmt het water in de nacht op. Maar bij de slimme boiler gaat het verwarmen dus aan de hand van de vraag. Water wordt alleen opgewarmd als het nodig is, waardoor je tot wel 15% op je energiefactuur kan besparen.

Richtprijs: € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 3 = zonneboiler

Een zonneboiler warmt water op door middel van de zon en voor de zon hoef je natuurlijk niet te betalen. Dat warme water kan je gebruiken in je keuken en badkamer, maar ook voor het verwarmen van je zwembad of vloerverwarming. Met een zonneboiler kan je tot 60% aan energiekosten voor warm water besparen. Bij de aanschaf van een zonneboiler is het belangrijk om rekening te houden met het aantal gezinsleden. Per persoon heb je ongeveer 50 liter aan capaciteit van de boiler nodig.

Richtprijs: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een boiler voor een gezin van 4 personen

 

BELANGRIJK: laat je goed informeren door een vakspecialist!

Twijfel je nog over welke soort energiezuinige boiler het meest geschikt is in jouw woonsituatie? Een vakspecialist komt graag bij je langs. Hij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor.

Heb je nog vragen over de verschillende soorten elektrische boilers en hoe ze precies werken? Stel je vragen aan een specialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs.

 

Energiezuinige boiler: kosten

De prijs voor een energiezuinige boiler loopt erg uiteen. Een richtprijs is € 1.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De grootste prijsbepalers zijn natuurlijk het type energiezuinige boiler en ook de vereiste capaciteit voor jouw huishouden:

Soort boilerKosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Warmtepompboiler€ 2.500 à 3.500
Slimme elektrische boiler€ 1.000 à 2.000
Zonneboiler€ 4.000 à 6.000 voor 200 liter (4 personen)

LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Om zeker te zijn van de correcte prijs voor jouw energiezuinige boiler, vraag je het best meerdere offertes aan. Deze kan je dan vergelijken om zo tot de meest voordelige optie te komen. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

energiezuinige boiler installeren

 

Hoe besparen op energieverbruik boiler?

Een energiezuinige boiler plaatsen is uiteraard een goed idee. Maar daarnaast kan je nog meer maatregelen nemen om het energieverbruik van je boiler te beperken. De voornaamste zijn deze:

 

  • Slimme huishoudelijke apparaten: door slimme huishoudelijke apparaten te nemen kan je flink wat energie besparen. Zoals een slimme thermostaat voor je boiler. Zo werkt je boiler niet onnodig, waardoor je energieverbruik aanzienlijk lager is.
  • Warmwaterleidingen isoleren: door warmwaterleidingen te isoleren gaat er minder warmte verloren. Zo heb je minder energie nodig om je water op temperatuur te houden.
  • Verbruik aanpassen: het klinkt misschien logisch, maar je energieverbruik stijgt als je meer warm water verbruikt. En hierdoor is je energiefactuur dus ook flink hoger. Douche dus kort en laat je kranen met warm water niet onnodig aan staan.
  • Lekkende kranen herstellen: door een continu lekkende kraan kan er flink wat water verloren gaan. Dat is natuurlijk zonde. Laat zo’n kraan daarom ook zo snel mogelijk repareren.

 

Veelgestelde vragen over energiezuinige boilers

Er zijn een aantal soorten energiezuinige boilers. Mogelijk heb je nog twijfels over de opties of over een energiezuinige boiler in het algemeen. We bespreken een aantal belangrijke vragen hieronder:



  • Wat is de meest energiezuinige boiler?
    Een warmtepompboiler met energielabel A of A+ is de meest energiezuinige boiler. Kortom, wil je je oude boiler vervangen? Dan is het zeker de moeite waard om dit type te overwegen.


  • Bestaan er energiezuinige keukenboilers?
    Een keukenboiler kan zeker energiezuinig zijn. Bovendien hoeft het warme water geen lange weg af te leggen om de kranen in je keuken te bereiken, waardoor er weinig warmte verloren gaat. In principe is een keukenboiler van 10 liter geschikt voor een gezin dat een gemiddelde hoeveelheid warm water gebruikt.


  • Is een elektrische boiler energiezuinig?
    Ja, zo’n elektrische boiler kan energiezuinig zijn. Een slimme elektrische boiler is sowieso energiezuiniger dan een reguliere elektrische boiler. Reguliere elektrische boilers verwarmen in de nacht je water. Slimme boilers verwarmen water wanneer jij dat nodig hebt, waardoor deze tussendoor water kan verwarmen en niet alleen ’s nachts. Hierdoor werkt de boiler dus niet als het niet nodig is. Dat is een stuk energiezuiniger.

 

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen